28 maj 2012

"Jag har inte råd att leva miljövänligt"

hör jag folk säga ibland. De brukar vanligen mena att de inte har råd att konsumera på det sätt de skulle vilja. Och inte bara privatpersoner gnäller över att det är för dyrt att leva eko, utan också medier kan ta upp det (och samtidigt raljera lite över södermalmsbor med ekolivsstil) och mena att gemene man inte har råd vara miljövänlig utan får hålla till godo med H&M och hotdogs varmkorv. Precis som i föräldrafrågor spelar man ut dåligt samvete-kortet (för vad man än gör får man inte ge folk som gnetar och kämpar ett dåligt samvete). Eko är för dyrt, de flesta har inte råd att leva miljövänligt. Säger de.

Och jag skulle vilja säga att de har helt fel. För det är tvärtom.

IMG_4880

Vilka är det som lever allra mest miljövänligt här i Sverige? Ja, inte är det de som köper ekologiska kläder till barnen och tusenkronorströjor i bambu till sig själva, som har miljöbil och villa och handlar allt ekologiskt. Inte är det de som konsumerar eko och som köper alltifrån inredning till smycken och smink från tillverkare som tar hänsyn till miljön.

Att leva miljövänligt handlar nämligen inte om att konsumera.

Ju mindre pengar man har, desto mindre kan man konsumera. Att konsumera mindre är betydligt bättre för miljön än att bara byta ut all konsumtion mot ekoprodukter.

Den som har väldigt ont om pengar bor oftare i lägenhet än i en villa. Att bo i ett flerfamiljhus/hyreshus är bättre för miljön än att bo i villa, i synnerhet här i kalla Sverige där uppvärmningen oftast är en stor miljöbov. Den som har ont om pengar kör inte så mycket bil (äger oftast inte ens någon) och väljer att gå, cykla och åka kommunalt. Den som har ont om pengar hushåller med resurserna i stället för att rättfärdiga konsumtion inför sig själv genom att välja ekologiskt. Den som har ont om pengar är mer motiverad att vårda sina kläder, att inte impulsköpa, att handla på second hand eller byta till sig kläder. Den som har riktigt ont om pengar kan inte välja ekologiskt mat, men kan å andra sidan påverka både miljön och ekonomin genom att laga mat från grunden, hålla sig till säsongens råvaror (och då är det relativt närodlat på kuppen) och minska på köttkonsumtionen. För att ta några exempel.

En av de bästa saker vi kan göra för miljön är inte att byta ut alla våra saker mot ekologiska diton, utan att vårda det vi har och konsumera mindre. Betydligt mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar