15 juli 2012

Om livets pärlor - introduktion

Det finns ett armband som heter Frälsarkransen och som kan hjälpa kristna till fördjupad och fokuserad bön. Det skapades 1995 av den nypensionerade biskopen Martin Lönnebo när han under en semesterresa blev strandsatt på en grekisk ö. Armbandet är rätt intressant även för icke kristna och jag ska berätta mer om det för er.

De olika pärlorna symboliserar olika saker. Med armbandet på sig (eller i fickan, i väskan, på sängbordet) blir man genom pärlorna påmind om olika aspekter av tron - eller av livet, om man så vill - och kan fördjupa sin bön, fokusera eller låta tankar och känslor vandra kring det ämne en viss pärla berör. Armbandet påminner oss om det som är viktigt och kan, om man vill det själv, bli ett hjälpmedel in i en djupare resa, den in i oss själva (och bortom oss själva).

Det börjar och slutar med den guldskimrande pärlan. Det är gudspärlan. De övriga pärlorna berör ämnen som tystnad, kärlek, natten, jaget, hemligheter med mera. Universella och tidlösa teman som inte alls behöver tolkas i en kristen kontext, utan kan vara givande oavsett vad man tror eller inte tror på.

Och med det inleder jag en liten serie (om tio korta texter) där jag kommer att fokusera på de här frågorna ur ett bredare perspektiv. För när andra låter bloggarna ta sommarpaus, tänker jag passa på att sprida lite tankefrön. För är det någon gång vi kanske har tid att låta oss tänka lite djupare så är det kanske nu. Ta med tankarna ut på en promenad eller till badstranden, för in dem i samtal, se vart de leder. Det är diskussionen, oavsett om man har den med sig själv eller med andra, som ger den intressanta fördjupningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar