16 juli 2012

Tankepärlor 1: det som är större än oss själva

Tror du att det finns något i världen som är större än oss själva?

Kanske kärlek, kanske längtan, kanske energier, kanske en eller flera gudar, kanske andar, kanske änglar, kanske medmänsklighet, kanske hemliga lagar, kanske kaos, kanske något annat eller inget alls?


f1

Jag tror att det är mänskligt att längta efter något. Att vilja tro. Det är enkelt att säga att vi längtar efter mening och sammanhang i en obegriplig värld och att vi, medvetet eller omedvetet, ofta omsätter det i en tro eller i handlingar. Det behöver inte alls vara en religion utan kan lika gärna vara ideologi, politik, livsstil - eller att döva den där längtan i så många handlingar och vardagsproblem att det inte finns utrymme att tänka eller känna.

Men jag tror inte att den där längtan efter något enbart handlar om att bringa ordning i det kaos vi ser i världen och att förstå det vi inte kan förstå. Jag tror att det finns något djupare och mer grundläggande i oss än så, men vad det är har jag inget svar på.

Om det fanns någon att fråga om hur världen är beskaffad, vem skulle du vilja fråga då och vad skulle du vilja fråga? Begränsa dig inte till det som finns och det du tror på, utan fråga fritt. Om du vill får du gärna dela med dig i kommentarerna, men det viktigaste är att själv tänka på frågan (och kanske diskutera med dem omkring dig). Ibland är frågorna intressantare än svaret ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar